Sunday, July 27, 2008

GIANT PANDA (Ailuropoda melanoleuca)

The Giant Panda (Ailuropoda melanoleuca, "black-and-white cat-foot") is a mammal classified in the bear family (Ursidae), native to central-western and southwestern China. The panda was previously thought to be a member of the Procyonidae (raccoons and their relatives). It is easily recognized by its large, distinctive black patches around the eyes, over the ears, and across its round body. Though belonging to the order Carnivora, the panda has a diet which is 99% bamboo. Pandas may eat other foods such as honey, eggs, fish, yams, shrub leaves, oranges, and bananas

when available.

Giant Pandas live in a few mountain ranges in central China, in Sichuan, Shaanxi, and Gansu provinces. They once lived in lowland areas, but farming, forest clearing, and other development now restrict giant pandas to the mountains.

The Giant Panda is an endangered species and highly threatened. According to the latest report, China has 239 giant pandas in captivity and another 27 pandas living outside the country. It also estimated that around 1,590 pandas are currently living in the wild. However, a 2006 study, via DNA analysis, estimated that there might be as many as 2,000 to 3,000 pandas in the wild. Though reports show that the numbers of wild pandas are on the rise, the International Union for Conservation of Nature believes there is not enough certainty to remove pandas from the endangered animal list.

The Giant Panda has a black-and-white coat. Adults measure around 1.5 m long and around 75 cm tall, at the shoulder. Males are 10-20% larger than females. Males can weigh up to 115 kg (253 pounds). Females are generally smaller than males, and can occasionally weigh up to 100 kg (220 pounds). Giant Pandas live in mountainous regions, such as Sichuan, Gansu, Shaanxi, and Tibet.

The giant panda, a black-and-white bear, has a body typical of bears. It has black fur on ears, eye patches, muzzle, legs, and shoulders. The rest of the animal's coat is white. Although scientists do not know why these unusual bears are black and white, some speculate that the bold coloring provides effective camouflage into their shade-dappled snowy and rocky surroundings. The panda's thick, wooly coat keeps it warm in the cool forests of its habitat. Giant pandas have large molar teeth and strong jaw muscles for crushing tough bamboo. Many people find these chunky, lumbering animals to be cute, but giant pandas can be as dangerous as any other bear.

The Giant Panda has a paw, with a "thumb" and five fingers; the "thumb" is actually a modified sesamoid bone, which helps the panda to hold bamboo while eating. Stephen Jay Gould used this example in his book of essays concerned with evolution and biology, The Panda's Thumb.

The Giant Panda has the second longest tail in the bear family, with one that is 4-6 inches long. The longest belongs to the Sloth Bear.

Giant Pandas can usually live to be 20-30 years old in captivity.